Stacks Image 86

Dolská medovina hořká

Medovina je ryze přírodní,
nejstarší český alkoholický nápoj.

Medovina se vyrábí kvašením roztoku včelího medu. Další ryze přírodní přísady podle jednotlivých tržních druhů jsou čistý líh kvasného původu, koření a hořčina. Deklarovaný obsah alkoholu a cukru je vždy dodržen a trvanlivosti medoviny je dosaženo bez použití chemických stabilizátorů.

Dolská medovina se vyrábí pouze v jedné jakosti a v těchto tržních druzích:

Dolská medovina hořká Dolská medovina hořká mandlová Dolská medovina hořká skořicová

Dolská medovina má žlutohnědou barvu, je čirá, bez sedimentu a plovoucích částeček. Po delším skladování není na závadu mírná opalescence a hnědý povlak na vnitřní straně lahve.

Medovina obsahuje: alkohol 18 ± 0,7 % obj. cukr nejméně 150 g/l

Stacks Image 88


Skladování: Medovina se skladuje v čistých, suchých, větraných místnostech bez přímého oslunění při teplotě 5 – 25 °C. Při dodržení těchto podmínek ručí výrobce za jakost po dobu 6 měsíců ode dne plnění.

Několik receptů k použití: Všechny hořké medoviny jsou velmi vhodné jako aperitiv, protože podporují a upravují trávení, dále se také mohou použít k přípravě alkoholických koktejlů.
Aperitiv: 1/2 dl Dolské medoviny, šťáva z poloviny citrónu, kávová lžička cukru, několik kapek koňaku, kostka ledu.
Pro dámy: střik Dolské medoviny – 1 : 4 s Mattoniho kyselkou nebo s Colou
Pro pány: všechny druhy Dolské medoviny 1 : 1 s kvalitní vodkou, Dolská medovina mandlová 1 : 1 s rumem

Tyto nápoje se podávají chlazené a s kostkou ledu. V zimním období podáváme medoviny též ohřáté na 60 °C, nebo podobně jako grog 1 : 2 s vroucí vodou a plátkem citrónu.